středa 12. října 2011

Víkend ve Philadelphii

     Uplynulý víkend byl zase další busy v pořadí, kdy jsem při nedělním odpoledne v ulicích Philadelphie skoro omdlívala únavou.
     V sobotu ráno jsem si mohla dopřát relativně delší spánek. Budík byl nastaven na 10am, tak nějak jsem se válela v posteli do 11 a pomalu vyrazila do Wayne, kde jsem si dala za úkol stihnout poštu, která zavírala ve 12. Taťkovi se zpožděním a mamce na den její narozenin posílám aspoň přání, když nemůžu popřát z očí do očí. Pak jsem musela ještě do banky, kde mě čas netlačil, páč má  banka má v sobotu do tři odpoledne (je otavřená i v neděli). Potřebovalo se uložit penízky (od HM dostávám šeky) a taky se muselo něco málo vybrat na nadcházející víkendovou akci. Ještě se zaskočilo na ledový čaj do Starbucks, v tom parnu co se udělalo (asi 25 stupnů celsia), byl strašně osvěžující a chuťově hrozně dobrý.
     S Mončou jsem se předběžně domlouvala, že si zajdeme na South Street a konečně ji pořádně prozkoumáme. Dopadlo to tak, že jsem měla v Phille před spichem ještě asi hodinku čas, tak mě kroky zavedly do tří patrového knihkupectví. Tam bych mohla trávit hodiny. Po asi hodinkové procházce po South Street jsme obě s Mončou usoudily, že jako nicmoc. Já nevím, skoro každý druhý krámek jsou předražený Větnamci. Fakt se tam dají koupit stejné věci, jako mají Větnamci u nás, ale s tím, že je to na South Street, tak si hrají, že je to něco extra a je to tak 3x dražší než u nás. Zašlo se na jídlo a pak už se přešlo o pár ulic dál do obchodu Ross. Jsou to hodně levné značkové věci. Rozdíl mezi Anglií a Amerikou v nakupování je asi ten, že v UK se sežanou obyčejné věci hodně-hodně levně. Tomu asi žádný obohod v USA nekonkuruje. A pak tu jsou obchody jako TJ Maxx, Ross a další, kde se skoro za stejnou cenu jako obyč tričko seženou trička značková, př FOX ... takove ty Dolce a Gabana jsou trochu "dražší" ale jako 15/20/25 dolaru na takovou značku taky není vůbec špatný. Řekla bych, že když srovnám TJ Maxx a anglický TK Maxx - tak možna tady je to o něco levnější, ale zase né nějak extrémně.
     Každopádně, to že týdně utratím jenom 100 dolarů a 100 si nechám do zásoby zase nějak nevyšlo, páč se mi tam zalíbila kabelka (tedy né že by byla nějak překrásná) ale spíš levná a taková hodící se skoro ke všemu. Pak botičky no a pak byla nutnost si koupit černé ponožky. Z domova jsem si přivezla jen dvoje černé a u nás po baráku se chodí bez bot, ale bílé ponožky pak už ani po vyprání rozhodně bíle nezáří, takže černá je taková jistota. To že bych tu někde sehnala 5párů ponožek za srovnatelně dvě libry jsem vzdala, takže to vyhrálo 6párů, za 6 dolarů, takže také to není špatný kup. V poslední řadě jsme se dostaly do H&M, kde jsem si už před týdnem vyhlídla jednen takový podzimní bundo-kabát a ještě teď na H&M stránkách byla akce, že se dal vytisknout kupon a na jakoukoli vybranou věc byla 25% sleva. Místo původní ceny 34.99 se platilo 26. něco :). Takže to už se vyplatí :D
    Po návratu k Monče na barák jsem si daly vínko s jejíma host rodičema a začaly se pomalu chystat na večerní clubbing, kam nás braly dvě Mončiny kamarádky. No poprvé se mi tu za dobu co tu jsem stalo, že mě odmítli pustit do clubu na českou občanku - no dejme tomu, ještě pochopím, ta karta jim nic neříká, ale Monča měla stejný problém s mezinárodním řidičákem. Prostě to byl club, kde akceptovali pouze americký řidičák nebo pas. Nakonce se zkončilo v Cuba-Libre clubu, který byl famozně zařízen do kubánského stylu. Tento druh hudby, jako salsa atd. mě vůbec nevadí, jediné co mě trochu štvalo, tak asi po půl hodince tančení, kdy se tančilo přavážně single, začali hrát, tak že se tancovalo v párek. Sice tyhle tance krokově nezvládám (tedy ani ty klasicky české), ale to by se ještě nějak zamaskovalo, ale nejvíc mě vadilo, jak se pak taneční partneři začali strašně tisknout, a šahat na zadek a hladit záda. Jako od někoho, koho vidím 5min mi to příjde nezdvořilé a mě osobně odporné. No nic domů se ještě se zastávkou u kamarádů holek dorazilo něco po třetí.
     Neděle byla ve znamení "gospela" takový ten černošský kostel, kde se hodně zpívá. (představte si film Sestra v akci). Já nejsem věřící člověk, ale prostě jsem to chtěla vyzkoušet. Strašně mě překvalipo, jak k nám byli lidi strašně hodní. (z celého kostela jsme tam byly 4bíle - z toho 3 my (ještě se  k nám připojila Martina odemě z Wayne). Každopádně nastalo i to, že jsme na začátku vyplnili kartičku se jménem a že jsme tam jako visitors a pak při bohoslužbě, nebo jak se to říká,  nás ten co povidal vyzval ať se stoupneme a přivítal nás a vyzval všechny lidi ať se s námi přivítají. Jako ta atmosféra byla fakt strašně přátelská. Celé bohoslužba tam trvá 3hod, nám stačila hodinka a půl. Jak řikám - sice nejsem věřící, ale klidně bych si tam zase začas třeba na hodinku zašla, už jenom kvůli těm milým lidem.
     Pak se zase vyrazilo do centra Philladelphie a jak na Monču, tak na mě docela padala únava. Mohli jsem se rozloučit kolem 4odpolední a já s Martinou vyrazila na vlak s tím, že jsme si ještě zašli na oběd. Na radu holek tady z USA jsem si koupila výtisk ELLE magazínu a ještě pak neodolala krásně vypadajícímu cupcaku. Tak nějak jsem ho večer spořádala, byl výborný a vyhržela u časopisu asi až do půl11, kdy únavou odpadla :)

Fotografie
Philadelphia - poblíž China Town
Philadelphie - China Town
Philadelphia - China Town
Philadelphia - China Town
S Martinou
Oběd - vím Mc Donald -nic extra, ale já ho tu v USA měla poprvé od doby co jsem přicestovala a měla na něj neodolatelnou chuť.
Víkendové nákupy :)

Žádné komentáře:

Okomentovat