pátek 10. února 2012

Víkend 4.2. - 5.2.

     Příspěvek, kde jsem si myslela, že toho moc nesesmolím, protože se toho prostě moc nedělo, ale nakonec se zadařilo a na pár odstavců to dalo:).
      Na sobotu jsem se domluvila s Markét, která se přistěhovala na sever od  Philadelphie, kdy já jsem spíš na západ, že se sejdeme. Nejsme od sebe zrovna nejblíž, ale na občasné setkání ve Phille, to určitě je. Původně se k nám chtěla připojit ještě Gabča, Slovenka, která ve čtvrtek přijela do Wayne jako nová au-pair, jenže té rodinka řekla, že by byla ráda, kdyby s nimi strávila víkend, takže se od nich neurvala. No nic, na plánu bylo ukázat Markét trochu Phillu. Jelikož i ona strávila nějaký ten měsíc v Londýně, zjistily jsme, že jsme tam musely být i ve stejnou dobu ...paradox :D, ale přesně jak já, i ona z toho byla na začátku dost přepadlá a Philla se jí pod kůži rozhodně nezaryla.
    Jen pro info, Philadelphia je páté největší město USA, ale rozlohou je ještě o něco menší než Praha, jen má možná o trochu víc obyvatel. Jenže ve Phille, je to jádro, kde se dá chodit fakt malinkaté. Kdyby jste chtěli projít jen ty nejznámější památky, nejít nikam do žádným muzeí, tak to vše bez problému za den stihnete. Což by se v Praze asi nestalo. No nic, ukázala jsem jí tu naši známou LOVE fontánu a jelikož je zima a už sundali i vánoční stromeček, tak je tam opravdu jen takový malý nápis LOVE a za tím vypuštěná fontána, takže to atmosféře opravdu nepřidalo. Ukázala jsem jí ulici, kterou se dostane k Philadelphskému Muzeu Umění, kde jsou Rockyho schody a  jeho socha. To zas musím přiznat, když je krásně, tak je to moc hezká procházka. Já už to jednou absolvovala a snad s přijíždějící rodinkou z ČR budu absolvovat ještě jednou, takže se mi to nechtělo šlapat znovu, ale Markét aspoň ví, kudy kam.
   Tady byla docela "funny story", jak se tak česky bavíme, tak kolem nás projel kluk na skateboardu a na nás "Jak se máš?" .. tak jsme si sním daly na chvíli do řeči a prásknul na sebe, že oba jeho rodiče jsou původně z ČR. Maminka je snad i z Krkonoš, jak já. Každopádně kluk česky uměl opravdu jen pár slov, (asi tak to: "jak se máš" a slovo "zuby" :D) spíš prý rozumí. (( Vím jistě, jestli já bych někdy v budoucnu měla dítě a žila v cizině, že ho určitě naučím mojí rodnou řeč. )) Vylezlo z něj, že pracuje v jednom Philadelphském baru a jestli nechceme někdy dorazit. Vzal si na mě číslo s tím, že mi měl poslat adresu. No vyprdl se na to. Trochu mě to mrzí, páč podle toho co říkal, tak by to mohlo být místo, které by se mi ve Philadelphii na večer líbilo. Nebude to nějaký pos***ý klub, kde budou hrát jen remixy nebo černoškou hudbu. Já tedy asi na internetu vypátrala, kde to je, takže by se tam eventuálně dalo i zajít, ale trochu mě mrzí, že se nabídl a pak ticho na pěšině. Já, ani on jsme se na vzájem nechtěli balit, tak v čem je problém?  Když oni ti Amíci to mají asi jiné.
    Pak jsem Markét ukázala Chestnut a Walnut Streets, kde se tak nejlíp ve Phille nakupuje. No taky z toho zrovna odvařená nebyla. Úplně mi připomínala mé začátky, kdy mi došlo, že tady prostě žádnou Oxford Street nenajdu a Primark bude do konce života má noční můra, že si tam člověk nemůže zajít, jak tomu bývalo v LND. Stačilo mu dvacet liber a skoro si koupil nový šatník. Každopádně jsem jí snad uklidnila, že si tam na to zvykne a za pár týdnů už jí to tak hrozné připadat nebude a spokojí se s tím, co má a najde si to svoje, kam chodit.
    Naše kroky pak následovaly do Ross, kde se tedy dá nakoupit hodně dobře, když má člověk čas se probírat nekonečnými stojany. Já se pochlapila a nekoupila nic. Fakt mě zatím drží, úplně nevyhazovat penězi před tím mým blížícím se Miami. Budu si muset stejně pořídit jedny plavky, abych měla aspoň dvoje a asi různé krémy a další sarapatičky. Ještě nevím, jak to udělám s kufrem. Chtěla bych si koupit nějaký malý, právě takhle na týdenní výlety. Jenže ty co se mi líbí, tak jsou docela drahé (kolem 60dol) a já nevím, jestli bych ho pak dostala domů do ČR. Pája mi nabídla, že mi půjčí od její HM, ale já se trochu bojím, aby mi ho na letištích nezničili. Ještě uvidím, ještě mám tak dva týdny to pořešit. Abych se vrátila k věci, já tedy odolala a nekoupila nic. Markét si pořídila novou vestu a converky, na které jsem měla ostatně také zálusk. Už jedny stejně mám, tak jsem vyhodnotila, že by to bylo zbytečné.
   Naše kroky následovaly na Independent Bell, jenže tam byla docela fronta a tak se Markét koukla na zvon z venku a mohly jsme si to nasměrovat na nějakou flákotu. Jo ještě jsem jí tedy ukázala, kudy se dostane na Frenklin Square, kde je to na Phillu také relativně pěkné. Teď není sezona, tak jsou atrakce zavřené, ale je tam možnost si zahrát minigolf, kde jsou jamky udělané, jak slavné budovy z Philli. Až to bude v provozu, tak se tam určitě chystám. Na Market Street Station + vlastně i Mall jsme si ve food court obě vybraly pizzu a jako dezert pak přešli na kafe ze Starbucks a dezert z Tiffannys Bakery (tam ty jejich cup cakes a všechno vypadá úplně nádherně). Daly si jeden cup cake na shareovaní a ani ho nezvládly ve dvou. Vydržely jsme další dvě hodiny kecat a tak nějak hodně byla řeč o Londýně. U mě prostě vede i před samotným NYC, já si nemohu pomoci. Přišla jsem na to, že její HM bude dost velká slepice a dost mi vyprávěním připomíná mojí HM právě z UK. Prostě ladies, které si myslí, že jim patří svět a lidem okolo dělají za života peklo. Já mám úplně na paměti, jak mi jednou přišla má UK HM domů asi o dvě hodiny později než jsem měla končit s omluvou, že prostě po těch nákupech a kafíčku s kamarádkami musela jít, že to přece musím chápat. Takže asi něco  podobného má teď Markét doma. No vůbec jí to nezávidím. No nic, bylo skoro šest večer, obě jsme naskočily do svých vlaků a valily domů.
    Neděle byl den, kdy jsem se vzbudila a opravdu neměla nic v plánu a byl to strašně divný pocit. Až na pozdní odpoledne bylo domluveno, že se sejdeme s Pájou a snad i s novou Gabčou. Takže já přemýšlela a řekla jsem si, že zkusím nahodit těžký relax a udělat si seriálovou neděli. Dala jsem asi dva díly The Big Bang Theory a prostě mě to nějak nenakoplo, spíš nějak naprudilo a byla jsem celá taková malátná a unavená. Řekla jsem si, že tohle tedy ne, že v baráku nezůstanu, nebo bych se asi ukousala nudou. Nehledě, že křik dětiček z vedlejších místností mi na relaxu vůbec nepřidával. Prostě jsem si sbalila knížku a vyrazila do Starbucks. Nic originálního, já vím, ale tady se bez auta nic moc originálnějšího nevymyslí. Už takhle je Starbucks asi 20min pěšky, cestu, kterou jsem pěšky absolvovala naposledy asi první týden mého pobytu tady ve Wayne. Dala jsem si ten největší ledový čaj a vydržela tři hodiny číst s občasným prokládáním FB na mém ipodu. Kolem páté mi volá Pája, že se doučila a kde jsem a že za mnou tedy dovalí. Chvíli jsme si pokecaly, jak se měla v Disney a tak..dovezla mi jako dárek klíčenku, takže už je pěkně na mém svazku klíčů. Pak se zavolalo Gabči, jak na tom je a jestli jí už dala rodina volno. Říkala, že se od nich odpojila a nakupuje v Kmart, tak jsme jí tam jely vyzvednout a zašly si do Minelas Diner na seznamovací večeři. Zjistily jsme, že Páji jedna z nejlepších kamarádek za dob, co tu byla jako au-pair byla au-pair, která pracovala pro stejnou rodinu jako teď Gabča. No nic, trochu nás překvapilo, že jí její host rodina blokuje jak příjímání, tak odesílání zpráv. Což mi přijde dost "uncomfortable" na což jsem přišla v týdnu, kdy jí člověk chce jen třeba dát vědět, že u ní bude za 10min ať je ready a přes SMS to nejde. Každopádně po véče se jí odváželo a Pája se chtěla pozdravit s její HM, protože se právě už z dřívějška znají. No HM byla taková dost odměřená a obě nás to dost překvapilo. Večer mě pak Gabča píše, že má u rodiny trochu problém, že jí prý řekli, že si nejsou jistí, že byla správný match a že očekávali, že s nimi bude aspoň na začátku trávit svůj čas. Neříkám, kdyby s námi byla celý den, ale mi byly společně ani né dvě hodin, takže jako tu familii, trochu nechápu. Já bych v její sitiaci, kdyby mi tohle rodina po přijezdu řekla, tak se asi neudržela a rozbrečela se jak malé dítě. Pája mi pak říkala, že co si pamatuje, tak ta její kamarádka měla na začátku podobný problém, ale že se to pak uklidnilo, tak uvidíme, doufám, že se bude mít dobře.
    Poslední velkou akcí v neděli byl v TV davající Super Bawl. Jelikož má rodinka je hrozný fanoušek Phillies (baseball), tak americký fotbal nějak moc neprožívali. Nebyly nakoupené žádné brambůrky, cup cakes a kdoví co ještě s tématikou. Prostě jsem je zastihla, jak si v klidu večeří a při tom mají jen puštěnou TV jako "background". Takže jsem si šla k sobě, tu TV také pustila... a asi z celého fotbalu se mi nejvíc líbilo představení Madony o přestávce :D. ((Já být takhle fit v padesáti, tak si piskám :) )). Jinak Super Bawl je jedna reklama za druhou a moc se na to stejně koukat nedá.

Fotky/Obrázky:
Shareovaný dezertík :)
Jen tak na ukázku z Tiffanys Bakery nabídky :)
 Malý dáreček z Disney od Páji :)

4 komentáře:

  1. Tvoje clanky ctu pravidelne a musim rict,ze me je opravdu cist bavi(coz se moc casto nestava):-D Takze sup sup,uz vyhlizim dalsi clanek:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, ty jsi mě normálně proslavila!!! Byl to super den, ano Philly mě zklamala, ale ono to bylo tak nějak vším dohromady. HM se dokonale předvedla tento týden, poslední dva dny je naštěstí v klidu... Užívej a pokud se nikde "neuvidíme" do dovči na Miami, tak hlavně ODPOČÍVEJ a HAVE A FUN :))

    OdpovědětVymazat
  3. Na Primark nedam dupustit, najlepsi obchod na svete :)
    S tymi smska je to hrozne, ja mam presne ten isty problem, ktory kupodivu nastal ked som HM oznamila ze sice predlzujem ale chcem zmenit rodinu...tak aspon viem ze som sa rozhodla spravne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucy.. tak to moc dik, vazim si toho! :)

    Market --> kazdy si zaslouzi 20min slavy (nebo kolik se to rika), ne?? :D :D
    budu to ted mit dost nabite..v podstate mam plany ne nadchazejicich 5 vikendu. Pristi tyden jedu za kamoskou do Atlantic City a pojedeme nekde na vylet. Pak jsem od Pajiny rodinky pozvana na vikend do NYC, pak se mi dva vikedny kryji s tim Miami a vikend co nasleduje potom jdu na oslavu ST. Patricks Day a mame cluster meeting...takze pak musime naplanivat neco az po tomhle vsem! :)

    Zuzla--> jj Primark je nejlepsi. Jezis, je nevim, o co tem rodinam jde, ze zakazou textovani. Jako prave me to nejvic nevyhovuje kvuli tomu, ze si mam sve osobni hovory delat po 9pm a textovat mohu jak chci, kdy chci, komu chci a prave, kdyz jsem takle potrebovala jen dat Gabci vedet, ze ji budu za 10min vyzvedat, tak to jinak nez hovorem nejde. Je to hrozne omezujici a pro au-pair v okoli te au-pair! Takze ti to vubec nezavidim.

    OdpovědětVymazat