pondělí 9. dubna 2012

Víkend - 24.3. - 25.3. ... Návštěva basy, hospody a kina :)

     Zdravím po delší odmlce. Minulý týden měly moje dětska spring break..takže to pro mě to znamenalo práce od 7am - 7pm ..a já fakt nebyla schopna tvořit jakékoli příspěvky.
     No nic, budu muset trochu zapátrat v paměti a zavzpomínat na víkendy, které už byly relativně před nějakou dobou. Konkrétně teď budu psát o tom jak jsem šla na výlet do basy :). Né..nebyla jsem nějaký veřejný výtržník, který by skončil na záchytce, ale jelikož už mam hodně věcí tady ve Phille prolezlých, tak teď musím pátrat po těch, jde jsem ještě nebyla. Našla jsem si, že je ve Phille staré vězení - Easten State Penitentiary - které je možné navštívit. Vyrazila jsem společně s Gabčou - SVK. Při příchodu jsme měly dvě možnosti, počkat si půl hodinu a mít prohlídku s průvodcem nebo si vzít sluchátka a mít prohlídku, kde vás budou navádět sluchátka. Cena byla stejná a při otázce, co je lepší nám zazněla odpověď, že každá z těch prohlídek vede trochu jinudy a každá má něco do sebe. Nevyšlo úplně tak počasí, byla docela zima, foukalo a mrholilo a v těch tlustých studených zdech se nám nechtělo čekat půl hodinu na průvodce, tak se nakonec zvolila prohlídka se sluchátky.
    Základní část prohlídky mohla trvat hodinu + jste pak ještě mohli chodit podle mapy a vyhledávat si body, které vás zajímaly a posléze poslechnout další povídání. S Gabčou jsme zvládly tu základní prohlídku + pár dalších bodů a zbytek si jen tak rychle prolétly. Nakonci jsme to vzaly hopem hlavně z toho důvodu, že byla fakt kosa a trochu jsme se už těšily na jídlo, kde by jsme rozmrzly. 
    Co se týče návštěvy celkově, tak to bylo určitě zajímavé, hrozně autentické, až mi z toho občas naskakovala husina. Bylo to hodně o tom, že jste třeba přišli k cele, tam jste si zapnuli sluchátka podle čísla a několik minut poslouchali, pak jste přešli ke zdi, kde visel obraz a zase pak k tomu bylo nějaké vyprávění. Řekla bych, že 60% prohlídky byla právě o tom, že byly na stěně obrázky a k tomu určité povídání. Nevím, jestli by to bavilo každého, já byla rozhodně ráda, že jsem tam šla. Mělo to něco do sebe.
     Cestou zpět jsme se stavily v Subway a konečně nám zas začala teplem proudit krev do žil, poté se jen tak na kukačku prošlo pár obchodů, kde jsem se obě udržely a nekoupily si nic a pomalu se vyrazilo domů. Při cestě vlakem se rozhodlo, že si skočíme na jedno do The Great American Pub u nás ve Wayne. Bylo to poprvé, co jsem si tady v USA poseděla na baru. Musím uznat, že  mi to trochu začalo připomínat má anglická léta, v anglických hospůdkách. Většinou, když se tady v USA někam vyráželo, tak se šlo do clubu, kde mi to moc nevyhovovalo, ale tady to bylo konečně jiné kafe.  Hudba tam hrála jen jako background, mohlo se v pohodě povídat a nemuselo na sebe řvát..... jak se přišlo brzy, tak se ukořistilo dobré místo, takže mi ani nepřišlo, že by tam bylo nějak přeplněno. Můžete hádat,,,,u jednoho rozhodně nezůstalo a nakonec se končilo tak na číslu 5..a s příchodem kolem páté, se odcházelo v půl 11. Neříkám, že bych byla nějak zlískaná, ale nálada se už chytla...nebýt Gabči, tak tam sedím ještě teď :).
     Na neděli byl plán jednoduchý...Pája mě a Gabču posbírala a jelo se do King Of Prissia Mall, kde jsem samozřejmě nechtěla utrácet, ale zase jsem viděla tohle a tohle ...no, a opět bylo o hodně víc dolárku v prd.... než jsem původně chtěla. Hlavním bodem toho dne byla návštěva kina. Byl to opening víkend pro The Hunger Games. Už jsem se tu o tom nedávno zmiňovala, že mě nadchla kniha. Tedy, on to není žádný světoborný trhák, po kterém by jste vymysleli další teorii relativity, ale celá knížka má nehorázný spád, furt, se tam něco děje, takže vás to nutí číst a číst až se konečně prokoušete na konec. Co se týče filmu,,,tak samozřejmě, jak jsem četla knihu jako první, tak tu nic nepřeková. Každopádně film hodnotím za hodně podařené dílo. Určitě knize nijak neublížil. Spíš mně tam jen chyběly určité dataily, kterými příběh v knize dostával něco navíc.
     Při východu z kina na nás kouklo krásné, slunečné počasí a místo původního plánu jet přímo domů se zajelo na Water Ice do maláho roztomilého obchudku u nás ve Wayne, který se tento víkedn také poprvé otevřel návštěvníkům, po zimní přestávce. Kdo neví, tak water ice bych popsala něco mezi zmrzlinou a ledovou třístí. Je to ledové tříšti hodně podobné, jen tedy to není tak řídké, takže se to nadá sosat brčkem, ale musíte dlabat lžičkou. Posléze se zjistilo, že úplně tak teplo zase nebylo, teplota nemohla dosahovat ani 18ti stupňů, takže se do nás při té porci studeného dala pěkná zima v všchni jsme začali křehotat zubami. :). Páje mě odvezla domů a byl víkendu konec.

Fotky:

Easten State Penitentiary - model
 Easten State Penitentiary - prohlídka začíná
 Easten State Penitentiary - cely
 Easten State Penitentiary - náhled do cely
 Easten State Penitentiary - tohle místo na mě působylo hrozně autenticky..fakt jsem měla husinu.
 Easten State Penitentiary - nezrekonstuovaná cela
 Easten State Penitentiary - původní cela Al Caponeho - ten to neměl zas tak špatný :).
Easten State Penitentiary -  Tohle je trochu kuriozitka - v Easten State Penitentiary byl vězněn i pes jménem Pep, který byl odskouzen za "vraždu" kočky guvernérovy ženy. R. 1924 :D :D
 Easten State Penitentiary - místnost pro návštěvy. Tohle jsem osobně moc nepobrala, páč vám v poslechu vysvětlovali, že v USA byly dva základní modely vězení. Jedno to, že vězni museli pracovat (to se třeba vidí ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank - kdo neviděl - doporučuji) nebo právě vězení tady ve Philly, které se vyznačovalo tím, že vězni byli drženi o samotě a neměli žádnou společnost. Ti nejhorší případi měli možnost jít jakože ven, což byl betonový kotec, který vedl z jejich cely, kde měli nad sebou 1m x 1m otvor, kde byla vidět obloha a tam mohly strávit dvě hodiny denně. Jinak byli furt ve svých celách.
-------------------------------


na kukačku ve Vicktorce
---------------

Blbiny v Claires
---------------
Na té fotce jsme dost jeté, ale jedna z pivka 
---------------
 Kino - na The Hunger Games
- a tady reklama na nove Prcičky. Ježiš, jak já si teď vzpomínám, jaký to byl hiťák, když mi bylo 15let :).
Tady zas moje neřest - nakupování

5 komentářů:

  1. tyjo, tak v tom vězení to muselo být fakt zajímavý... taková ta atmosféra... tam bych se chtěla podívat :)
    ty brejle s knírem jsou teda dokonalý :D a závidim ti tvoje nákupy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj...vezeni fakt melo svoji atmosferu...mozna tomu jeste trochu napomohlo pochmurne pocasi, co jsme chytli :).
      jinak ty nakupy...ja se strasne proklinam :) ... ja se tu v zivote nemohu zabalit..uz mi pripada, ze budu mit jeden kufr jen plny bot :). Sice mi furt Anglie prijde na nakupy lepsi, ale uz jsem si tu nasla to sve, vim kam jit a vim, ze v CR nebudu mit na to si koupit tricko ani od vetnamcu :D.

      Vymazat
  2. Říkám si, že ten obchod je mi povědomý a to je Claire's :D Jeden z mých oblíbených tady v UK. To vězení je hodně zajímavé, taky bych chtěla jednou vidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj Claire's jsem znavala take z UK. Sice tam nakupuji jen, kdyz jsou slevy, jinak mi to prijde zbytecne drahe, ale v tech slevach se da porodit za dobry peniz:).
      Vezeni melo fakt neco do sebe :).
      Uzivej UK...ja to tam mam stejne nejradsi :).
      mej se Miska

      Vymazat
    2. Někde jsem to tu četla :) Je to tu fajn, ale už se těším na Ameriku. Poznat zase něco nového. Nejsem typ člověka, co by vydržel někde moc dlouho :D Ale tady musím, abych měla money na USA :) Taky se měj hezky, máš skvělý blog :)

      Vymazat