úterý 4. září 2012

A je to tady....

     ano, po strašně dlouhých dva a půl měsících mám děti zpět ve škole. Nevím, jak to měly ostatní au-pair, ale pro mě osobně to byly nejdelší prázdniny mého života. Několik příspěvků nazpět jsem tak nějak shrnula první polovinu prázdnin, co se týkalo trablů s dětičkami a teď se postím do té druhé půlky.
     První polovina prázdnin byla fakt děsivá, co se týče chování kluka, v té druhé musím říct, že se chování, hlavně doma o trošičku zlepšilo. Co se naopak zhoršilo, tak byla frekvence, kdy se kluk musel z campu vyzvednout. Řekla bych, že jsem ho v průměru musela tak 3x týdně vyzvedávat. Jednou to bylo z důvodu, že začal po ostatních dětech řvát a házet kameny, podruhé to bylo zase proto, že začal po vedoucích plivat a být vůči ním agresivní, atd. Nejhorší jsem považovala to, když kluk začal hysterčit už od rána a v rámci jeho uklidnění ho rodiče nechali doma a já ho pak měla doma celý den, ani bez tý hodinky nebo dvou kratičkého volna, co jsem většinou mívala, než mi volali, že si ho mám jet vyzvednout.  Aby jste rozuměli, jeho chování se zlepšilo tím způsobem, že neměl záchvaty až tak čato, jako tu první polovinu (mluvím teď vyloženě doma). Ještě teď mám ale v živé paměti, dva které fakt byly brutální.
    Jednou to bylo, když tu byl Marc a ani pořádně nevím, co ho namíchlo. Každopádně, poprvé se stalo, že sáhl na vidličky a nože (zatím jen jídelní a začal je po nás plnou silou házet), takže jsem se musela ubezpečit, že Jax (13ti letá) je zamlklá ve svém pokoji, Bailey (9), byla v tu dobu venku, tak jsem jí zavolala do baráku, kde jsme se i s Marcem společně schovali do místnosti, pro Lili (psa). Fakt mohu říct, že to trvalo celých 20min, než se zas uklidnil a celou tu dobu házel ty vidličky a nože po dveřích, kopal do nich, mlátil do nich a v podstatě poházel po zemi vše, co mu padlo pod ruce. Za těch dvacet minut se uklidnil a chtěl být s vámi nejlepší kamarád. Fakt psychopat.
    Druhý hodně velký záchvat se stal před minulý pátek. V tu dobu byla už doma HM a slíbila mu, že když si s ní Colton půjde zahrát basketbal, tak si pak může jít hrát na ipod touch. Jenže HM není jak já, že schválně prohraji, abych si ušetřila případný záchvat. HM ví, že se kluk musí neučit prohrávat, protože právě kvůli prohrám má hodně záchvatů pak ve škole. Takže HM si nenechala nic líbit a zvítězila, což kluk absolutně neunesl. Já v tu dobu byla venku s Jax a jen slyšela, co se po jeho prohře  odehrávalalo. Opět začal házet vše kolem sebe na zem, plivat ale hlavně ve 120ti decibelech na HM řval hrozné věci. Co si do teď vybavuji, tak po ní řve, že nesnáší Bailey (ségra) a že jí zabije. Na to mu HM odpověděla, že v tom případě skončí ve vězení a on zase spustil, že mu je to absolutně jedno, a že jí nesnáší a že vlastně nesnáší všechny.
    Teď si vlastně vybavím, ještě jeden záchvat z minulého pátku. HM už byla od středy doma a ráno poslala kluka za mnou, že když si se mnou udělá společně schedule na den, co by jsme tak mohli dělat, že si bude moci na chvíli hrát zasej na ipodu. Bylo deset minut do deváté, kdy byla na řadě aktivita jít na chvíli k potoku. (někdy se mi stane, že tam děti vydrží i hodinu a víc, někdy jsme za 10min nazpět doma). Klukovi připomínám, že za 10min je konec ipodu a jde se. ( připomínání 10min předem máme doporučené od psychologů, aby kluk neměl něco neočekávaného). Na to mi ještě v milém hlase odpověděl, že se rozmyslel a že k potoku vlastně nechce. Naštěstí byla hned u nás HM a ta když to slyšela, tak mu řekla, že tím pádem okamžitě končí s ipodem. To ho v tu ránu dostalo, zase si zařval ať všechny vypadneme a plivl před HM obličejem na podlahu. To zase namíchlo HM (takhle jsem jí na kluka ještě zareagovat neviděla). Čapla ho za krk, řekla mu, že v jejím domě nikdo plivat nebude a rozkázala mu jít do pokoje. Jak kluk není zvyklý, že by ho někdo takhle čapnul, tak se docela vylekal a vylítl do svého pokoje, kde ho HM zamkla a opět bylo na pořadí dne, 20min kopání, mlácení do dveří  a řvaní jak na lesy.
    Takže asi tak... mohu to shrnou, že jsem mohla mít v té druhé polovině jeden větší záchvat denně, někdy možná jednou za dva dny a samo na denním pořádku jsou menší, ale to se kluk většinou do 5min uklidní. Ty nemá nějak cenu ani popisovat.
     Co se týče holek, tak Bailey byla po zbytek prázdnin úplně v pohodě. Samozřejmě, že občas neměla svůj den a byla trochu protivnější, nebo si od Coltona nenechávala všechno líbit a to pak vyúsťovalo k jeho menším záchvatům, ale za celé prázdniny jsem nezažila takový ten její hrozně moody/grumpy stav, kdy bych jí nejraději dala pod studenou sprchu, ať se probere a uvědomí, co vůbec dělá. Vůbec mi neprotestovala, když musela chodit na campy, občas jsme si i společně pohrály. Ona je ale typ, že si hodně vystačí sama. V podstatě aktivita na denním pořádku je ta, že si jde ven, tam vydrží třeba i hodinu chodit kolem stromu, mává rukama a povídá si pro sebe příběhy. (tuhle její oblíbenou aktivitu jsem tu myslím už i několikrát zmiňovala .. proto mi přijde, že ona je taky trochu šmrnclá nějakou tou poruchou autistického spektra, ale opravdu to není do té míry, že by byla nezvladatelná. Má prostě svůj svět, kde si vystačí sama. Chození kolem stromu a vyprávění si příběhů občas proloží čtením, takže já se o ní opravdu nemusím skoro vůbec starat. Jen vždycky kontroluji, jestli je venku nebo vevnitř, abych měla o ní přehled.
    O nejstarší holce jsem v období prázdnin skoro vůbec nevěděla, že žije. Ona má pořád problémy s tím jídlem. Nechce jíst a chce být hubená a nejkrásnější. HM to po konzultacích s doktry/psychology řeší tak, že chodí společně nakupovat jídlo a Jax si vybírá co sama chce a má za úkol si ho i zpracovat. Mě tím pádem odpadla veškerá příprava snídaně, obědů, večeří a snacků. Vůbec ji teď už nemusím vařit. Čtyři týdny z prázdnin byla úplně mimo na campech, kde se přespávalo. Měla dva volejbalové a jeden sailing camp. Když pak byla doma, tak si vystačí vlastně jen s televizí, občas trénuje venku volejbal, ale většinu času tráví s kámoškou Hope (sousedka) nebo u jiných kamarádek, kde jsem  jí jen jednou za čas  musela zavést a vyzvednut nebo jednou za čas dovést a vyzvednout z nějakého appointment. Takže opravdu, ona byla pro mě o prázdninách takřka neviditelná.
     Nebýt tedy kluka a dennodenního stresu, co se stane a být neustále na telefonu, jestli se náhodou nebude muset za minutu jet vyzvednout, tak by to byly i OK prázdniny. Já tedy většinu času trávila na prdeli doma, páč jsem právě z důvodu jeho skoro denodenního vyzvedávání se nemohla moc hnout z baráku. Ale co, prázdniny jsou pryč a já mohu říct, že jsem přežila a mám to konečně za sebou. Teď už mám před sebou jen dva dny v září, kdy mají děti in service day ve škole, to znamená, že tam nejdou, pak jeden takový den v listopadu a pak na konci listopadu Thanksgiving, kde ale počítám, že se zas pojede k rodičům od HF, takže by to mělo být v pohodě. Pak tedy už jen nějaké to cestovaní a budu si muset pomalu začít balit kufry :).

     Teď trochu odbočím k jinému tématu, a to můj řidičák. Kdo tento blog čte pravidelně, tak ví, že jsem to neměla jednoduché se k němu propracovat, kvůli debilnosti PA zákonů. Mohu ale slavnostně prohlásit, že od minulého týdne jsem se stala právoplatnou držitelkou PA řidičáku, i když mě to tedy ani na poslední chvíli neulehčili. Myslím, že jsem naposledy psala, že jsem v pohodě prošla veškerým papírováním, kde jsem čekala nějaké dva a půl měsíce na extending papers od agentury. Zvládla jsem znalostní test a měla jsem před sebou už jen jízdy, kde jelikož mi bylo víc než 18, tak jsem mohla přijít kdykoli od doby, kdy se započítal ten znalostní test. Jenže počítám kvůli tomu, že byly prázdniny a všichni mladí si dělají řidičák, než zas budou ve škole, tak první možný volný datum na jízdy byl právě až minulý týden. Přijedu tam, předám instruktorovi další asi 4papíry co byly potřeba a on se zakouká na můj mezinárodní řidičák, oznámí mi, že ho mám něco přes týden prošlý a jestli si jsem vědoma, že tu řídím nelegálně. (vědoma jsem si byla, ale co jsem mohla nadělat, když prostě bližší termín nebyl). Snažila jsem se mu vysvětlit situaci, na to nedal a k testu mě nepřipustil. Na druhou stranu mi ale řekl, pokud si ještě dnes přijedu s někým v autě, s PA řidičákem, starším než 21, že mě k jízdám připustí. Po trochu nadorozumění s mojí HM, kdy já jsem jela domů, ona tam nebyla, tak jsem jí volala, co se děje a ona říká, že za mnou přijede a sedne si ke mě do auta. Jenže mě nedošlo, že jí nedošlo, že už jsem vlastně doma.  Ona tedy přijela tam, kde se dělají ty testy, takže pak musela zase domů, byl lunch time, děti musely dostat oběd a pak se tedy teprve vyrazilo znovu. Jízda mi nakonec nezabrala ani 10min. Musela jsem paralelně zaparkovat, což jsme na cvičiště přijela den předem večer a dvě hodiny to tam trénoval, takže pak v den D zaparkovala bez problémů. Týpek mě nechal objel parkoviště, vyjel se mnou na minutu na 4proudovku a zase jsem měla zajet zpět na parkoviště a bylo hotovo. Řekl mi pouze, že mám být trochu jemnější k plynu a to bylo vše. (ten plyn mám asi zlozvyk z manuálu, jak prostě musíte přidat, aby se zařadila větší rychlost). Smutné je ale to, že, se to celé muselo vléct asi 4měsíce, než jsem se k řidičáku propracovala.
     Tím chci tedy říct, že pokud někdo prodlužujete a už vám pro ten daný stát neplatí mezinárodní řidičák, tak si zjistěte, jestli s vámi k testům nemusí v autě sedět i nějaká osoba s řidičákem daného státu a ještě další rada... nechte si vystavit v ČR řidičák co nejpozději.. i pár dnů se občas může hodit.

    To by bylo pro dnešek asi vše. Snad se v týdnu dostanu k sepsání těch pár víkendů co vám ještě dlužím. Mějte se krásně...

Tady je ta potvora jedna, která mi zabrala asi 4měsíce. V USA (tedy aspoň tady v PA) dostanete řidičák hned ten den, co ho uděláte. Platí vám, 15dní, kdy by měli ověřit, že pod stejnou fotkou už není vedený jiný řidičák a pak poštou dostaneme další, kde už není nápis TEMPORARY a je trochu jinak barevný. Já svůj dostala dnes, tedy ani né týden po zhotovení.

3 komentáře:

  1. Ty jo, to mě docela zaskočilo, že ho HM chytla za/pod krkem, sice nevim,jak uplně si to vyložit,ale docela jsem se nad tim usmála,že na něj použila ,,hrubou sílu" že to kluk evidentně nečekal a možná i potřeboval. Já s takovejma dětma zkušenost nemám,ale myslim si, že čeho je moc, toho je přiliš a nechat kluka dělat si co chce a omezuje tim všechny, který se musej ještě přizpůsobovat jemu neni zrovna nejlepší. Ikdyž si to on samozřejmě ani neuvědomuje, že se tak chová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ho nechytla pod krkem. Bylo to z druhe strany, jak jsou obratle. Tam ho capla a prave mu tim neznacila smer, kde byly schody, aby sel do pokoje. Jeji rekace me taky dost prekvapila (v dobrem slova smyslu). Pac presne, ono to bohuzel s nim po dobrem moc jede, pac, kdyz se mu v takovych situacich snazi jen domlouvat, tak on zacne silet jeste vic. Je to s nim fakt tezke. Jsem rada, ze tu nebudu, kdyz mu bude 14/15let a strasne lituji sve host rodice.

      Vymazat
    2. jj, přesně. myslim si, že by tohle potřeboval častějc, aby si uvědomil, že prostě to, co dělá se tolerovat nemůže. nevim teda, je pravda, že je autista, ale to, co pišeš je fakt jak psychopat, a v budoucnu z něj může být něco hroznýho, pokud se to nějakým způsobem nevyřeší. nechci si představit, co by se mohlo stát, kdyby třeba někde začal balit nějakou holku a ona ho odmítla...

      Vymazat