pátek 15. července 2011

Trochu více infa

     Bylo teď trochu lítání, takže se mi až dnes povedlo zasednout k napsání příspěvku co a jak je nového. Jak už jsem se zmínila minule, byla mi má rodinka z Wayne potvrzena. Tím pádem se mi na profilu u Au-pair in America objevilo docela dost nového infa.
      Jeden z nejdůležitějších odkazů je Placement Details - tedy ono by to až tak zajímavé nebylo, pač to tam obsahuje takové info jako jména rodičů, přesnou adresu bydliště, telefoní čísla a jméno mé koordinátorky. Můžu tam však nelézt také určité info o oblasti, kde budu - jako kde je to v USA situováno, jaké je tam během roku počasí atd. Nejzajímavější je na tom však kolonka - předpokládaný termín odletu - který je stanoven na 22.8.2011 - Včera mi volala i slečna z CA, jestli mi datum vyhovuje a pak že mi pošle nějaké info o podávání víz. Zatím tedy nic moc nezmůžu, protože musím čekat na nějaké papíry, které mají přijít z Ameriky - to by prý mělo být v průběhu příštího týdne. Každopádně, si možná už někdo všiml, že se mi objevilo nahoře ve sloupečku odpočítávadlo, kolik mi chybí dní do odjezdu. Sama jsem byla překvapená, že jde pouze o měsíc a týden -  do teď jsem si myslela, že mi zbývá víc. Slečna mi ještě oznámila, že ve stejný termín by měly letět od CA ještě další dvě holčiny. Sice prý se může stát, že by mohly mít jiný spoj, ale budou doufat, že tomu tak nebude a aspoň by nám cesta společně rychleji utekla.

     Další kolonkou na profilu je Payment Details - jde o částku, která se musí zaplatit agentuře, v mém případě do 15.8. Jedná se o 160euro - jako poplatek za zprostředkování pro americkou stranu. Teď ale nevím, co s pojištěním. Můžu si k tomu přiobjednat pojištění, které třeba bude zahrnovat výlohy, kdyby se mi něco stalo při sportu. Sice agentura garantuje základní pojištění zdarma, ale v případě, že by se mi něco stalo, třeba jen při blbém běhání, tak už by se to na základní pojištění nevztahovalo a já jako sportovec si neumím představit, že bych se měla vyhýbat sportům. Kdyby nebylo minulého roku, do kdy jsem si myslela, že jsem v podstatě nesmrtelná, tak bych o tom připojištění za sporty asi ani nepřemýšlela, ale právě díky tomu, že jsem loni absolvovala relativně blbou zlomeninu prstu, kdy mi dávali do ruky šroub, po pádu z kladiny, při gymnastice ve škole, po zkopání jednou holkou při fotbalovém utkání a měsíci stráveném s berlemi a jako poslední v pořadí dva a půl měsíce vylízávání se z těžkého výronu kotníku po pádu na lyžích, si to risknout nechci. Ještě to základní pojištění od agentury stejně nezahrnuje bezplatné doktory, protože se musí platit nějaká spoluúčast nebo cosi.
Byla jsem se ptát jak na kooperativne, tak u Alianz, ale obě tyto pojišťovny mají tyto dlouhodobé pobyty v USA strašně drahé. Alianz až skoro 30 000 ročně. Vím, že Helča/Kamča na svém blogu právě psala o nějakém pojištění u Alianz a nějakých 4 000, ale když jsem se tam byla včera ptát, tak na mě paní vyrukovala  se skoro 30 000. Jediné co jsem si ještě zjišťovala, tak u kooperativy by šlo sjednat pojištění z odpovědnosti.   To nekryje ani to nejdražší agenturní pojištění. Takže jak to tak vypadá, že když si dopřeji pojištění, kde bych měla kryté sporty a odpovědnost, kdybych někomu něco způsobila, tak mi to vyjde na něco málo přes 11 000 - no furt lepší než 30 000. Pokud máte někdo zkušenosti s levným pojištěním do usa, které by zahrnovalo i sporty a pojištění odpovědnosti, tak sem s ním :)
    Třetí složka na profilu je nejobsáhlejší. Jedná se o Complete The Pre-departure Online Traning. V podstatě se jedná o to, abych se před odletem dozvěděla nejvíce o rodince. Může tam být základních jedenáct bodů, které se pak rozdělují na několik podbodů. Jsou tam různé druhy vyplňování. Třeba v prvních úkolech máte do kolonky vyplňovat odpovědi na kladené otázky ohledně rodiny, děti, místa kam jedete a když nevíte odpověď tak se prostě zeptat rodinky. To je myslím docela dobré, aspoň se dozvím další zajímavé otázky na které se můžu rodiny zeptat a hlavně se o nich dozvím i to na co bych se asi ani neptala, ale přitom je to docela důležité. Další typy otázek jsou v podstatě takový test na různá témata - př -Au-pair in America, Culture, House and Family ....... - ke každému je cca 20 výrazů, které by měl člověk znát a pak se můžete otestovat, jestli ty výrazy znáte. Třetí typem otázek - je tedy spíš jen text, který by si měl člověk přečíst - jsou tam třeba rozepsané určité věkové skupiny a k ním charakteristika. Vašim úkolem je, si to  přečíst, popřípadě mrknou na další nabízející se odkazy k tématu. Jako popravdě by si to člověk ani číst nemusel, kdyby nechtěl - tam stačí, že tu stránku otevřete a hned skočíte na další a ta předešla se vám zobrazí jako completed. Pokaždé tam máte napsané, pokud máte nějaké otázky, ptejte se své rodinky.
     Poslední bod, který přibyl je složka Before You Depart - tam máte pouze zaškrtnou odpovědi na tři otázky, Jestli jste byl od té doby co jste poslal do agentury Medical Form u doktora - no já se osobě k doktoru, pokud nebudu muset nechystám, tedy pokud nepočítám, zubaře, kde jsem byla před 14dny a gyndu na kterou se chystám pře odletem. Ale co - doktoři to jsou, takže tam snad i Yes můžu zaškrtnout. Pak už se jenom ptají, jestli jste si pročetl jejich další informace o přijedu, životě a tak všeobecně všem, co se týká života v USA. Jedná se o informace ze složek  Acceptance Pack a Placement Pack. Každopádně, počteníčka je relativně hodně a ještě to nemám všechno prošlé, hlavně teď čekám na nějaké odpovědi od HM, abych mohla pohnout s tím online tréninkem.
     Možná tyto informace už nejsou tak zajímavé, jako samotné vybírání rodinky, ale třeba zase pomůžou někomu, kdo se do USA chystá. 

9 komentářů:

  1. Snad budeš mít štěstí na rodinku, přála bych ti to :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tyjo, tak to máš brzo :) aŤ to všechno dobře jde :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, to tě ten pobyt přijde ještě dost draho:D. Třicet tisíc pojištění?:D Pááááni. Hlavně ať to všechno vyjde:-).

    OdpovědětVymazat
  4. Ja nebudu mit to za 30 000, ale asi mi to vyjde na tech 11 000 - protoze 300euro bude to agenturni pojisteni, kde budou zahrnuty i sporty a pak i popripade trinacty masic na cestovani + na nejakych 4000 kc prijde pojisteni odpovednosti, kdybych nekomu nedejboze neco zpusobila - nic z toho neni povinne, ale rikam si ze v USA je lepsi mit jistotu.

    OdpovědětVymazat
  5. Jednou zo spolucestujucich budem mozno ja, odlet 22.8. Prague-New York :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak aby si vedela aj kto ti pise :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Zuzka
    - doufam, ze nam vyjde stejny spoj. Ty uz presne vis info o letu? Mne rekli, ze mi to presne upresni tak 10 dni predem. Kam jsi se v USA dostala?

    OdpovědětVymazat
  8. jj, uz mam letenku :-) Posli mi ked tak email, napisem ti viac, lebo tvoj som na blogu nenasla...

    OdpovědětVymazat
  9. jj - kvuli spamum ho tu nemam uvedeny.
    mail je bubiceseznam.cz (asi chapes,ze misto at je @ - prave ochrana kvuli spamum ;) )

    OdpovědětVymazat