neděle 28. srpna 2011

Orientation part I.

     Konečně se mi naskytlo trochu času napsat pár vět. Dny v USA zatím letí strašně rychle. Co se týče školení, tak já osobně jsem si ho strašně užila. Samozřejmě, že samotné přednášky byly dlouhé, židle strašně nepohodlné a člověk často ztrácel pozornost, ale většinu času nás měla postarší dáma jménem Judy "Džoudy" a ta byla fakt perfektní a člověk se někdy opravdu od srdce zasmál.
     Vezmu to všechno takovou rychlovkou - první den, kde nás bylo kolem 50ti au-pair jsem se účastnila řidičského školení. V podstatě jsme byly seznámeny s tím, jak to chodí na amerických silnicích a každý dostal knihu, kde si může pořádně nastudovat zákony svého státu. Něco mi přijde docela na hlavu. Třeba v USA je hranice pití alkoholu 21 a když se ti někde opije kamarad(ka) mladší 21 a vezmeš jí do auta, aby jsi ji zavezla domu, tak za to dostaneš přinejmenším pokutu (v podstatě pro au-pair to znamená, že ji mohou poslat hned domů), když tě policie zastaví a zjistí, že ten ožrala na zadní sedačce je mladší jednadaveti. (Kdyby někoho zajímalo, jak by se měl kamarád(ka) dostat domů - tak odpověď je taxi :) ).
    Po školení se skupina asi 20 au-pair vydala na nákupy. Abych byla upřímná, tak mě to ani nějak neoslovilo, tedy nepřišlo mi to nijak rozdílné oproti UK - tedy jediné, co mě překvapilo, že lidé  v obchodech se oproti UK chovali jako lidé. Nefungovalo to systémem, pokud se na něco kouknu a nejsem interested, tak že to upustím na zem a nechám to tam osudu. Některé holky, hlavně Němky obchody vzaly útokem a udělaly si druhé Vánoce. Co je na US příjemné, že ceny jsou v podstatě stejné, jak v UK jen přepočet je ještě příjemnější.

PS: Už budu končit, asi víte, že tu máme hurikán a každou chvíli přerušují TV s informacemi, že Philadelphie a okolí může zasáhnout tornádo a informace jak se popřípadě chovat - jako sklep, pokud je to možné (to u nás v baráčku není, takže všichni spíme dole, já tedy ve svém pokoji a rodinka po gaučích a na zemi v obýváku a v podstatě varování zní: držet se co nejdál od oken a hodit přes sebe deku. Jinak teď je zrovna varování pro tornádo asi tak 5mil ode mě, takže to rozhodně není příjemné. Snad zítra bude líp a budu moci napsat jak život v USA pokračuje.

7 komentářů:

  1. Tož, ale Miško rozepiš se trošku více...my všichni natěšení a zase to utneš v nejlepší....ty jsi taková reklama na Nově uprostřed napínavého trháku :-) slintám tady u těch článku, ani nedejchám a pak???????zase musíme čekat na další....ale je jasný že první 2 tejdny sou děsný a samozřejmě,že chceš mluvit s rodiči a ségrami :-) a mělas pravdu ty poslední 3 tejdny letí jako voda...hlavní je aby si tam byla š´tastná a zářila jako sluníčko :-) hele a ne že si už budeš bělit zuby,počkej na mě :-) páááá už jen 14dnůůůů a dáme to naše kafééé

    OdpovědětVymazat
  2. To neni zrovna příjemné přivítání do USA kvůli tomu hurikánu. Musí to být něco strašného. Ale snad to tu tvoji Philly neodfoukne. :) Btw, dostala jsi tričko Au-pair in America na orientation? :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Snad se brzy polepsim - zrovna vcera, kdyz jsem chtela zacit psat, tak jsme vsichni sli na veceri a pak uz tak nejak zacinalo byt vetrno a hlavne pak kazdou chvili prerusovali vysilani, ze je nebezpeci tornad tady u nas, takze jsem se nemohla soustredit na to, co pisu.
    No a ted, kdyz by byl cas, tak zase jdu za chvili poprve ridit :) takze se mi to zase posouva.

    pro Monu -> zuby si jeste nebelim, jen jsem si koupila Listerine, ktery taky napomaha beleni :)
    Pro Mary -> tricko jsem sice dostala, ale je strasne hnusny :) - Nas asi 50 au-pair, ktere prijeli na ridickske skoleni, tak nam davali tricka az na konci a holkam, ktere prijizdeli na normalni skoleni, tak hned. Byly dve barvy - docela pekne, tmave modre a hnusne khaki a samozrejme, ze na nas zbyla ta hnusna zelena, takze nevim, jestli ho vubec nekdy vytahnu :D

    OdpovědětVymazat
  4. týjo, tak to máš ze začátku zážitek - to ti nezávidim... a pokud najdeš čas, tak se klidně rozepiš víc... my rádi dlouhý články :))

    OdpovědětVymazat
  5. netrpělivě čekám na pokračování:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoooj! :) Chcela by som sa ta spytat ci by si mi nemohla dat viac informacii o tom vodicskom skoleni, kedze aj mne sa naskytla tato moznost, tak by som chcela vediet nieco viac :)Moj e mail je chrienova.petra@gmail.com

    OdpovědětVymazat