středa 12. října 2011

Trochu něco z plánu do budoucna ....

    Nevím kolik z vás četlo mé starší příspěvky, kdy jsem ještě byla doma a tak nějak furt psala, že rozhodně vůbec nechci plánovat, jak tu v USA dlouho zůstanu. V podstatě byly možnosti - zůstat tu rok, prodloužit na dva roky a nebo pokus zůstat tu co nejdéle. Po skoro dvou měsících v USA jsem v takové situaci, že si říkám, že tu odkroutím ten povinný rok a zkusím si pak najít nějaký job v Londýně. Asi jste si z mnohých příspěvků všimli, že tu furt porovnávám UK/USA a prostě musím říct, že mi Londýn přirostl k srdci a chtěla bych se tam ještě na nějakou dobu vrátit.
     Prostě vůbec nevím, jestli to výjde, ale Martina pracovala v Italii pro jednu asi docela známou oděvní firmu v kanceláři. Povidala mi, že mají dva butiky i v Londýně a že si myslí, že by byla reálná možnost se tam dostat. Ta firma prý platí zaměstnancům jak byty, tak něco málo ze stravy. Sice je to prý práce 6dní v týdnu 8 hodin, ale kdyby to vyšlo, tak bych byla asi nejšťastnější člověk na světě. Já vím, je to ještě strašně předčastné a trochu mě děsí, že Martina jde začátkem listopadu do rematch, pravděpodobně jí to zavlaje strašně daleko ode mě a prostě ztratíme ten každodenní kontakt, ale slibuje mi, že určitě nezapomene.
    Takže mi držte palečky a třeba za rok budu nazpět v mém milovaném Londýně :).

10 komentářů:

  1. Vím jak se cítíš. Ono pro nás Evropany je ten život za oceánem trošku zklamání. Alespoň já to tak cítím. Jsme v EU a tak si může jet kam chci, být tam jak dlouho chci, pracovat tam a neřešit work permit. Evropská unie je pro nás neuvěřitelná svoboda a až v CAN jsem si to uvědomila. Já samozřejmě rozumím, že si USA a CAN nemůžou dovolit otevřít hranice. Pro Čechy, dnes obyvatele svobodné země, už neexistuje pocit, jako měli emigranti při výstupu na J.F.K. letišti...už tam není cítit svoboda, kterou v ČSR neměli.Dnes máme v ČR všechno...jasně, nemáme 35 druhů jogurtů a kečupů, ale to není podstatné. Trošku mě můj pobyt v CAN přesvědčil o tom, že tam nechci zůstat napořád...ale teď když tu mam chlapce, tak dávam americkému kontinentu šanci. Taky to možná u tebe přijde. Třeba to jenom prostě nebyla láska na první pohled s USA. Amen :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Miso,samozrejme ti drzim palce v dalsim rozhodnuti,kam dal,ale prijde mi opravdu hloupe,jak muzes porovnavat Londyn s Amerikou???Nechapu tohle stezovani si.Londynu se tu da porovnat jedine s NY,ale zbytek to je proste Amerika.A navic v dnesnim svete googlu,kdy se na misto muzes predem podivat,jake jsou tam obchody,skoly,a tak...Chapu te,ze ti Londyn chybi,ale ted jsi v Americe a brecet tu,jak strasne se ti styska po Londynu a tak...psala jsem ti,jeste nez jsi do USA letela,jako Dita,pokud vzpominas,at si to vse s rodinou ve Waynu rozmyslis,ze Philla je nuda jak blazen...Ale Miso,neber muj prispevek spatne,opravdu ti preju,aby ti vse vyslo a byla jsi spokojena,ale tohle srovnavani???Ja jsem tu uz nekolik let,tuhle zemi miluju a asi tu i zustanu natrvalo,taky mi trochu zpocatku vadil tady ten americky styl zivota,ale tohle je Amerika.Hodne stesti!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. A já se zastanu Mišky :-)

    Obě dvě máme stejnej problém....Philly není nuda ani trošku....každý den chodím spát v 22hodin zbitá jako kůň,,,,tančení, běhání,procházky,kafíčka,paření,párty,parky,a dalších milióny věcí....každej americkej stát je jinej....já si taky myslím že kdybych byla v mé milované Miami nebo LA někde v centru, tak bych to tady milovala....ale osud tomu tak chtěl abychom byly tady a uvědomily si co chceme..... Jasný dva měsíce to je ještě krize...první tři měsíce jsou krizovky,a myslím,že až po půl roce se cca uvidí co a jak.....jasný Philly a Londýn????css jasný Londýn...Londýn a NY????to je na stejno...možná NY lepší...ale zase Londýn co by kamenem dohodil a si doma....Každému se líbí něco jiného....v Philly už jsem potkala tolik au pair,,,,a každá to tu miluje jen já jim to trošku narušuju :-) Miško ještě dáme Philly šanci....přijely jsme si to tu užít a procestovat, ne??? chci, abychom až za rok či dva budem spolu v tom našem bytě v Londýně, tak jak budem sedět na terásce a vzpomínat na starý dobrý časy v Eméru a budem se chystat do práce a říkat, si ,,No ty vole, co já bych za to dala, teď bejt v Americe a starat se o děcka" co ty víš, třeba to tak fakt bude....Beruš pamatuješ jak ty jsi mě utěšovala, když já si stěžovala jak to tu nesnáším???tak te´d sem tu já pro tebe a s Pájou, se mnou Marťou, Annou a Mončou si to tu užijem.....a na chlapy co????? SEREM!!!! :-D Mám Tě ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Dita -> jsem rada za tvuj nazor a urcite ho neberu spatne ;). Ja nemuzu rict, ze bych se tu nudila. To proste vubec. Spis bych nekdy uz brala mit vikend, ze bych proste jen lezela v posteli a koukala na filmy. Pres pracovni tyden je Wayne fain - jsou tu kafecka, mam par kamosu a proste se tu porad neco deje. Rodinka je na me hodna.
    Pises, ze tuhle zemi milujes a planujes tu asi zakotvit na trvalo. Proste si predstav, ze ja si tu uvedomila, ze mam tento pocit, kdyz jsem v Londyne. Nevim, jak je to mozne, ale lidi mi tam prijdou milejsi nez tady, vyhovuje mi tam public transport a proste mi to tam prijde takove vic free - tady je to takovy srobeny system.
    Urcite muzu rict, ze si tady uzivam, za nejake tri tydny bych mela stravit vikend v Baltimore (i kdyz jen skoleni, ale proste to beru jako vylet s holkama, ktere znam) a za nejaky mesic planujeme vyrazit do NYC.

    Mary--> Tak nejak - ja si strasne pamatuji zacatky v UK, kdy jsem si nedokazala predstavit, ze tam preziji dalsi mesic - tedy prvni mesic a pul jsem byla nadsena a pak prisly tyhle stavy (to tu v USA nemam - ptoste tu je tu takove normalni - urcite zabavnejsi nez doma v CR) ale jako me nenechaval Londyn klidny ani po roce, kdyz jsem se vratila domu do CR, tak me nenechava klidny ani ted, co jsem v USA.
    Hele uvidime, jak se to vsechno vyvine, ja tu urcite planuji zustat cely ten rok a pak doufat v nejakou tu poradnejsi praci v LND. Urcite bych se ale jednou chtela vratit do CR.
    Jinak preji hodne stesti s pritelem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mončo --> teď jsi mi nahnala až slzy do očí :) ... hele jak jsem psala o něco výše, já to tu učitě nezabalím dříve než za ten rok. Však víš, má rodinka je víceméně super.
    A přesně jak píšeš, na nudu se tu stěžovat nedá, furt se něco podiká, ale právě, je to malinkaté ale, že víš, že tě to táhne do UK. Tam se mi nastal problém, že by jsi tam neprošla na českou občanku nebo řidičák do clubu, lidi po tobě nekoukají divně v autobuse, když jsi tam jediná bílá :D :D atd..
    Jinak já si myslím, že mi práce s dětmi asi chybět nebude. Právě vím, že když jsem pracovala v UK jako číšnice, tak jsem byla šťastná, že mám daný na týden rospis práce, který se nezmění, člověk si může do volného času cokoliv naplánovat a nestane se ti, že ti onemocní dítě a překazí veškeré plány a hlavně máš svůj byt, kde můžeš složit hlavu a nemusíš se pořát trochu přetvařovat, že jsi pořát šťastná a můžes si uspořádat párty, kdy se ti zachce, nikdo ti nekontroluje příchody atd. Spiš, když toho bylo v práci dost, tak jsem si přála znova sedět ve školních levicích - což jsem si pak splnila a prostě mě to nenaplňovalo. Tedy v pohodě, ale právě při myšlence, že jsem jen na VOŠ mi to teď trochu příjde, jak vyhozené roky.
    Hele přesně, uvidíme a jak říkáš, snad se tomu budeme za pár let jen smát.

    Jinak ještě pro Ditu --> Kdyby byla ta možnost vybrat si NYC, tak bych tam určitě byla, ale jak víš sama, moc nemůžeš ovlivnit, kam tě to zavlaje. Prostě i kdybych se pokusila o rematch, tak můžu být taky za 14dní doma na zadku, páč ti nikdo nezaručí rodinu v NYC.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Miso,vzpominam si na jeden tvuj prispevek,jak jsi byla sama ve Phille a pripadala si mi z toho takova smutna a otravena,tak takove stavy jsem tam mela uz porad.A to jsem ve Phille ani nebydlela,ale pul hodky od.Horsham,pokud ti to neco rika.Musim zase napsat,ze kloubouk dolu pred tebou a Moncou,protoze ja jsem tu Phillu nakonec nedala a stehovala se do toho NYC,jak jsem jiz jednou psala.Jasny,asi stesti,nikdo to nezaruci,ze najdes rodinu,ja jsem jen zrovna mela,i kdyz nabidky na rodiny v NYC jsem mela dve,prvni rodinu jsem jela zkouknout,katastrofa a ta druha teprve byla ok.No a nakonec to nejlepsi na konec,ted bydlim na malem meste ve state Illinois,odstehovala bych se hned:-),ale ja tuhle zemi miluju a tak nejak se mi vytratil nejaky vztah k CR.Ja uz na Vanoce ani nemusim cesky pohadky a redeji si pustim tu americkou- Sound of music.
    Docela zvlastni a zajimave s tou Anglii a Londynem,ja jsem tam byla vice nez rok a tu zemi a hlavne lidi HODNE nemusim,proste nemam Anglany vubec rada.Cim to,ze tebe,Miso,ta zeme a mesto tak zaujaly??Me to naopak prislo super tady v USA a na Anglii nevzpominam dobre.Zdravim te.Dita

    OdpovědětVymazat
  7. Dita -> jj musim souhlasit - muj nazor na Phillu se uz asi nezmeni. Jak rikam, nemuzu rict, ze bych se tu nudila, to vubec, ale to mesto je od pohledu takove smutne, nebo nevim, jakym jinym slovem bych to vystihla.
    Proc si me anglie- tedy spis londyn tak dostal?? - to fakt nevim. Asi to bude tim, ze do te doby jsem zila v CR v malem horskem mestecku a nejednou jsem byla hozena do velkomesta, kde jsem mela vsechno u "zadku" - 24/7 Tesco asi 5min, kdyz jsem bydlela jako au-pair, tak tam bylo Tesco Express hned pres ulici. Clovek si o pulnoci vymyslel, ze ma chut na chinu, tak se objednala china. A strasne mi tam vyhovovalo MHD - sedlo se na metro a dostala jsi se kamkoli. Tedy mi vadi, ze kdyz vlezu do autobusu, tak jsem tam jedina bila a vsichni na tebe koukaji divne. Kdyz se jde vecer nekam do clubu, tak vzdycky je nekdo, kdo musi ridit a tim padem si to tak neuziva. Pak samozrejme jsem byla v UK ohromena nakupy, treba v Primark nebo Direct Sport - ktere mi tu v USA chybi. Prijde mi, ze tady sezenes hodne levne znackove obleceni, ale uplne obycejne bavlnene trocko uz tu zas tak levne neni. Obycejne tricko, ktere nosim na praci s detmi stoji 6dolaru a jeste je na pohled takove divne a za 8dolaru sezenu treba FOX v TJ Maxx - coz mi prijde zvlastni. V UK jsem obyc trico kupovala za 2libry. Jak povidas o tech vanocnich filmech - ja prave miluji britsky vanocni film Scrooge. Loni jsem si ho chtela na Vanoce stahnout, ale jelikoz uz to stary film, tak jsem pri hledani na internetu nebyla uspesna :/ - fakt jsem mela az abstak se na to nepodivat :).
    Mne to v londyne prislo takove vic svobodnejsi, nez tady a jak uz jsem psala vys, ja si nemohu pomoci, ale lidi tam mi prisli vic usmevavi nez tady. Tady se mi uz parkrat stalo, ze prodavacka se na tebe ani nepodivala a fakt nezabucela ani to Hi. Takze mi to dost pripomelo CR.
    Tady jde krasne videt, jak kazdy clovek je jiny a kazdemu sedi neco jineho.
    Kazdopadne ti moc-moc preji, at se ti vyplni vse jak chces, at uz je to zustani tady ve Statech nebo popripadny nekdy navrat do CR.
    Ja si urcite planuji tady ten rok uzit, ale pomalu treba za pul roku zacit resit navrat do LND, kde vim, ze budu pravdepodobne na nejakou dobu stastna :)
    Mej se krasne - Miska X X X

    OdpovědětVymazat
  8. Výborně, jen tak dál! Jdi si zatím.. Já to tolik chápu, protože vím jak jsem byla zoufalá, abych se dostala sem do Skotska (chtěla jsem někde na vesnici), ale dostupný byl jen Glasgow. Po 9 týdnech můžu říci, že to tu miluju, Glasgow je přátelské město a že uvažuju, že si svůj pobyt prodloužím? Jdi do toho :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Miso,diky za nazor na Londyn.Mas pravdu v tom,ze obcas,i kdyz hodne malo,narazim na ne zrovna prijemnou prodavacku,ale vetsinou jsou ti lidi hodne mili.Tady u nas v targetu ty lidi znam jmenem a oni me,vedi,co budu kupovat,ve Starbucks to same,hodne zalezi,kde zijes,samo,ze v New Yorku jsem tohle nezazivala:-),zatim jsem na malomeste,ale az dokoncim skolu,tak bych straaasne chtela do L.A.Tak uvidim,ale asi tady zustavam natrvalo,citim,ze tohle je zeme,kde chci zit.Miso,kde jsi byla v Londyne.Ja ve Watfordu,chodila jsem na West Herts College,tenkrat tam bylo Cechu jak maku.Psala jsi o nejakem obleceni,ja nakupuju vetsinou v Mashalls,to je neco jako tvuj oblibeny TJ max,i kdyz ten ja rada nemam,nikdy jsem tam nenasla nic zajimaveho.Sportovni obleceni taky tam nebo v Dick's,ale to uz je docela drahy.Ale na sportovni obleceni Marshalls #1.Vim,ze v PA byl v Montgomerry Mall,jestli znas.Zdravim te.Dita

    OdpovědětVymazat
  10. Dita --> JJ - to jak pises, ze si prodavacky pamatuji, jaky drink mas rada, to je super. To jsem prave mela take v anglii, kdy jsem s mimcem skoro kazde rano, po te co jsem odvedla holcinu do skoly, chodila na horkou cokoladu:)
    Kdyz jsem pracovala jako au-pair tak jsem bydlela na Highgate Village (zona 2), pak kdyz jsem pracovala v restauraci, tak to byl Muswell Hill (zona 3). Mela jsem docela dost ceskych kamaradu, ale i cizincu. Treba na tom Muswellu jsem bydela v share flatu s dvouma anglicanama. Nejak jsem pak uz ani nerozlisovala, jestli byl nekdo Cech nebo ne. Proste, kdyz jsme byli jen Cesi/Slovaci, tak se bavilo cesky a kdyz byl s nami nejaky cizinec, tak se mluvilo anglicky.
    O Marshalls mi uz par lidi rikalo, ale jeste jsem na zadny nenarazila. Auto mohu pouzivat pouze v okoli Wayne cca +/- 15mil nebo mi pres vikend HM dava jeji mesicenku na vlak do PHilly, takze mam zadarmo vlak do Philly, ale tam asi zadny takhle nejak v centru, kde by se dalo dojit pesky neni. Uprime jsem si tu docela oblibila Ross, coz asi bude podobne jak Marshalls. Prave kdyz porovna TJ Maxx a v anglii TK Maxx, tak se mi asi o neco lepe nakupovalo v TK Maxx, konkretne ten na Wood Green.
    O LA mi ani nemluv, to bylo moje vysnene city po strasna leta, jelikoz je od tamtud ma oblibena kapela, ale prave mi pak hodne lidi rikalo, jestli mam rada Londyn, ze se mi bude urcite libit v NYC, ale jak vis, tak zadna nabidka od tamtud neprisla, jen dve z okoli, ale ty rodiny znely docela silene. (tedy s jednou jsem byla v dost serioznim kontaktu, ale pak jsem dostala kontakt na soucastnou au-pair a dost se lisily pracovni podminky, ktery mi rikal HF a prave au-pair - jako treba konec pracovni doby HF: - 6/6:30 - au-pair: 9/9:30). Takze me osud zavlal, tam kde jsem :).

    eunawyn -> jj jsem fakt ve stadiu, ze si tady chci pobyt urcite uzit, 13mesic vyuzit k cestovani a pak pobyt mesic doma s rodinou a prave to opet nasmerovat zpet do LND. Jen, aby se nasela nejaka prace. Nejsem nejak narocna, ale uz bych nechtela zadne deti a cisnicinu uz asi taky ne, kdybych si mohla vybirat. Treba by se mi libila pro zacatek nejaka prodavacka treba v H&M nebo Gap, ale treba by dopadla ta prace o ktere se zminuji v prispevku, pro jeden pansky italsky boutique, ale to by bylo velke stesti. :)

    OdpovědětVymazat