čtvrtek 8. prosince 2011

Kulturní víkend ve Phille

     Mám za sebou jeden z těch kulturnějších víkendů ve Philadelphii. Né tedy, že by se tam dalo až tak na co koukat, ale když člověk zapřemýšlí, tak se i něco najde. Už nějakou dobu jsem byla v kontaktu s Češkou, která bydlí asi 40min od Atlantic City. Psala mi, že kolem sebe nemá žádné au-pair, tak víkendy vesměs tráví cestováním, páč by se jinak ukousala nudou. Teď tedy chtěla navštívit Philadelphii, tak jsme se domluvily, aby to nebylo tak hektické, že u nás ze soboty na neděli přespí. Až po jejím příjezdu mi řekla, že je v USA na černo. Když se konečně rozhoupala odjet do USA, tak už jí bylo 28let, takže pro ní byla legální cesta zavřená. No nevím, já bych do toho nikdy nešla. Prostě nedostane od koordinátorek kontakty na au-pair v okolí, takže hledáte kamarádky po různých au-pair stránkách. Tahle holčina - Jiřka - musela v průběhu měnit rodinu a ani jedna z rodin ji neplatí telefon, třeba i pro případ, že musí být v kontaktu s host rodinou. Bývalá rodinka jí dluží na výplatě 600dolarů, které už pravdě podobně nikdy neuvidí. Nemůže si tu otevřít bankovní účet a hlavně pořát myslet na to, že na mě mohou kdykoli přijít by mi nedělalo dobře. Nehledě na to, že to měla vymyšleno tak, že si požádala o turistické visum na 10let .. na to vlastně můžete setrvat v USA půl roku ..pak musíte vycestovat a zase se můžete vrátit. Chtěla tedy kolem toho půl roku vycestovat do Kanady, ale nějak žila v domnění, že tam nemusí mít jako český občan visum. Takže to jsem jí musela vyvést z omylu a teď tak nějak neví, co bude dělat.
    Náš víkend vypadal následovně .. nejdříve jsme se šly podívat na vánoční stromek u LOVE fontány. Byly tam u toho i malé vánoční trhy - ty jsme jen tak v rychlosti prolétly. Dále naše kroky následovaly do The Academy Of Natural Sciences - kde je možnost vidět kostry dinosaurů, hodně moc vycpaných (nebo uměle vytvořených) zvířat v životních velikostech, zasazené do jako jejich přirozeného prostředí - s namalovaným pozadím. Některé byly opravdu nádherné a člověk by ani neřekl, že nejsou živé. Pak tam byly modely motýlů a brouků, zvětšené snad 1000-ci násobně. Mohlo se na živo vidět, jak pracovníci vytesávají z kamene dinosauří kosti, bylo tam pár živých zvířat a jedna větší místnost něco jako přírodopis a věda pro děti. Mě osobně se to moc líbilo.
   Nadále se vydalo trochu za historií Ameriky v podobě zříceniny prezidentského domu, Liberty Bell a Independence Hall. Jako poslední zastávku na sobotu jsem vybrala Franklin Square, kde je možnost zahrát si mini-golf, kde jsou jamky udělány jako miniatury známých budov z Philly a ještě tam je takový ten kolotoč s koňmi, ale bohužel jsme přišli až po zavírače, tak jsme si to tam aspoň prošly. Bylo to krásně vánočně nasvícené a obě jsme nechápaly, proč to třeba v sobotu zavírají tak brzy. Mohly jsme tam být kolem šesté večerní. Určitě by se našlo mnoho lidí, které by to využilo i v pozdějším čase. Skočily jsme si na véču, Jiřka chtěla ještě obhlédnout pár obchodů a před osmou se nasedlo na vlak směr Wayne. Ještě jsme tak nějak plánovaly, že by jsme si zašly na pivko, ale únava byla silnější, tak se skončilo u filmu In America.
    Na neděli bylo naplánované Philadelphia Museum Of Art. Tam jsem se chtěla jít podívat už od doby, co jsem přijela. Vstupné je obvykle nějakých 22dolarů, ale právě každou první neděli v měsíci se může platit pouze kolik chcete. Každopádně žádnou první neděli v měsíci jsem zatím neměla volnou, takže tohle byla konečně první příležitost to tam jít okouknout.. Je to obrovské, co vám budu vykládat. Mají to tam rozděloeno do sekcí jako American Art, Asian Art, European Art, Modern Art ..atd. Prošly jsme 3/4 hlavní budovy a jelikož Jiřka chtěla ještě nějaký shopping a měly jsme hlad, tak jsme to tam musely zakončit. Já mám v plánu se tam přece jenom ještě jednou vydat a do prohlédnout si to. Zašlo se na jídlo a pomalu jsme se vydaly k 30th Street Station, od kuď to Jiřce jelo zpět do Atlanic City, s tím, že kdyby se chtěla ještě zastavit v nějakém shopu, tak mě měla okřiknout a okouklo by se tam. No nakonec jsme zavítaly, hlavně díky mě do Victorias Sectret. Někdy před 3mi týdny tam byla akce, že když jste si cokoli koupili, tak jste dostali give card, kde byla možnost vyhrát minimálně 10dolarů, + další možnosti 20, 50, 100, 500 dolarů. Tak jsem si řekla, že si udělám radost a vyberu si nějaké spodní prádlo - "kalhotky" , kde vždycky mají akci vyber si 5 za 26dolarů. Tak jsem si říkala, když použiji tu kartu, tak mám jistotu, že to bude maximálně stát 16dolarů. O co jsem byla mile překvapena, když slečna za kasou projela moji give card mašinkou, řekla mi, že má cenu 50ti dolarů, tím pádem mám dnešní nakup zadarmo a ještě tam mám 24dolarů zůstatek. No nic, celkově to byl takový pro mě obdarovaní víkend - v bance jsem dostala zadarmo kapesníčky, balzám na rty a takové ty jejich peppermint candy, ve Phile pak na ulicích rozdávaly nákupní tašky, takové ty bytelnější (mám dvě - každou jinou) a pak tedy ještě ta zmiňovaná 50ti dolarová give card ve Victorias Secret :).
     Abych to zase tak nerozmazávala - prošly jsme se dobrých 20min na nádraží, daly si kávičku, něco sladkého k tomu, sedly si, klábosily a měly nějakých 45min než nám jel oběma vlak. Nakonec se nezbývalo nic jiného než rozloučit a víkend byl zas fuč.

Pár fotografií
S Jiřkou u Philadelphské LOVE fontány, kde je tedy místo vody teď zasazen vánoční strom :)
 U The Academy Of Natural Sciences
U Liberty Bell
Franklin Square
Jamky na minu-golfu v podobě známých Philadelphských "budov"
Cesta k Philadelphia Museum Of Art
Pohled zpět na Phillu
U Muzea
Philadelphia Museum Of Art
Rockyho socha, která je u Muzea umění.
Rockyho ťapky :)
"Řecký korinský sloup" - mýslím tedy :D :D - hlavní budova Philadelphia Museum Of Art.
Pohled na Phillu od muzea - (z Rockyho schodů)

Koho to zajímá, tak tady je ještě pár fotek přímo z Přírodovědného Muzea
Kostry dinosaurů 
Být na živu, tak si mě slupne jak malinu :).
S kámoškama opicema :)
Pandy byly strašně roztomilé
Jak živé
Tohle bylo také moc pěkně udělané
Tyhle kačky už živé jsou :)
Tahle potvůrka teké.. :)
A tady jsou ty výše zmiňované zvětšeniny motýlů a brouků

A posledních pár foteček z Philadelphia Museum Of Art
Uvnitř
Asian Art
Van Goghokovy slunečnice
Claudie Monet
Picasso
a něco z Moderního umění :D :D

-------------------------

A tohle jsou mé úlovky za víkend - na tu mikinu GAP byla nějaká zázračná sleva a stála 7.69 :)

---------------------------

Kdyby někdo čirou náhodou nevěděl, co jsou to ty Rockyho schody, tak tady je video na osvěžení paměti. Rockyho musel vidět snad každý :)

5 komentářů:

  1. Porad slečně, ať raději vycestuje do Mexica, tam Češi vízum nepotřebují. A obecně nejlepší je vycestovat lodí, protože ty imigrační pohovory tam nejsou tak drsné ( a at se připraví na to,že se hodně ptát budou). Ale myslím si, že právě do toho mexica takový ten "papír" co se dává do pasu nevybírají. A podle mě, jde zažádat o vízum do CAN i v Americe

    OdpovědětVymazat
  2. Mary -> Ja ji radila Bermudy - pac ty jsou britske, ale rikala, ze se ji nechce davat 400dol za zpatecni letenku a pak pry do Stredni Amriky to bylo jeste drazsi.
    Na kanadskou ambasadu zkousela volat, ale tam pry nedavaji po telefonech info i vizech nebo co. Posledni zpravu co od ni ted mam, tak mi povidala, ze ji to tu asi za to nestoji, stejne si ji amerika moc nedostala, tak asi pofrci v unoru domu. Zkusim ji jeste doporucit nejakou tu lod, ale ted mi prijde, ze je rozhodnuta se vratit zpet do CR. :) -jinak diky za typ, urcite ji to reknu.
    mej se X X X

    OdpovědětVymazat
  3. jé, jmenovkyně... no, já bych taky neměla na to tam být načerno... bála bych se a pak si i rodiny můžou dělat skoro co chtěj... tak good luck to her!

    OdpovědětVymazat
  4. jo jo přesně.. taky bych na to neměla být tam na černo! Jinak tu mikču sem si včera taky koupila, ale u nás teda za 16 dolarů :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nikki --> jj videla jsem na tvem blogu - hezka barva :)

    OdpovědětVymazat